آموزش مسائل جنسی و جنسیتی در سند 2030 یونسکو

شناسه نوشته : 21419

1396/03/07

تعداد بازدید : 286

 آموزش مسائل جنسی و جنسیتی در سند 2030 یونسکو

آموزش مسائل جنسی و جنسیتی در سند 2030 یونسکو

 

در مقاله سند 2030 یونسکو چیست و چرا با آن مخالفت می شود؟ درخصوص سند آموزش 2030 یونسکو و دلایل انتقاد و مخالفت با آن توضیحاتی داده شد. باتوجه به اینکه بیشتر خوانندگان این مقاله بر مبحث مسائل جنسیتی، جنسی و همجنس گرایی که در سند 2030 و یا بندها و اسناد زیردستی آن آورده شده است، تمرکز داشته و صحبت کردند، در این نوشته سعی می شود که دیدگاه های سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) درخصوص مسائل جنسی یا همجنس گرایی(homosexuality) و تراجنسی(transsexual) و آنچه در اسناد این سازمان بطور کلی به عنوان LGBT(Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) نام برده می شود، بطور خلاصه توضیح داده شود. توضیح اینکه این نوشته کوتاه از یک سند 150 صفحه ای که نسخه انگلیسی آن در لینک http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002447/244756e.pdf موجود است، برگرفته شده است و سعی می شود که دیدگاه های این سازمان نسبت به مسائل جنسی و آموزش های لازم برای جلوگیری از خشونت های جنسی و جنسیتی بیان شود.

در یک جمله می توان گفت آنچه هدف این سازمان از آموزش درخصوص مسائل جنسی یا همجنس گرایی در مدارس یا محیط های آموزشی است، پیشگیری و جلوگیری از خشونت یا رفتارهای تبعیض آمیز نسبت به افرادی که مشکلاتی مانند تراجنسی- یعنی کسانیکه بطور مادرزادی دارای تضاد جنسیتی هستند(Transsexual/transgender) یا تمایلات همجنس گرایی(homosexual) یا تمایل به هر دو جنس(biosexual) داشته اند، می باشد. در حقیقت آنچه در ابتدای سند فوق الذکر بیان می کند، این است که یونسکو به دنبال ایجاد محیط های امن برای آموزش است که از هرگونه رفتارهای تبعیض آمیز، شوخی های نامناسب، خشم و خشونت کودکان و نوجوانان نسبت به یکدیگر و یا نسبت به همسالان خود که یکی از مشکلات جنسیتی فوق الذکر را دارند، عاری باشد.

در سندی که لینک آن در بالا ذکر شده است، تحقیقاتی در کشورهای مختلف دنیا نسبت به این رفتارهای تبعیض آمیز و خشونت آمیز در محیط های آموزشی انجام شده است که نتایج آن در این سند ذکر شده است. یافته های این تحقیقات نشان می دهد که در بسیاری از محیط های آموزشی دنیا کودکان رفتارهای نامناسبی نسبت به یکدیگر و بویژه افرادی با مشکلات و جهت گیری های جنسی متفاوت یا ناهمگون دارند. در نتیجه این تحقیقات این سازمان به دنبال ایجاد چارچوب ها(Framework) و برنامه های آموزشی به منظور پیشگیری یا پاسخ به این رفتارهای نامناسب و بعضا خشونت آمیز در محیط های آموزشی است. لازم به ذکر است که این رفتارهای نامناسب و خشونت طبق این تحقیقات هم توسط دانش آموزان و هم توسط معلمان و اولیا مدارس صورت گرفته است.

یادآور می شوم که چنین گزارشها و اسنادی در چارچوب برنامه توسعه پایدار 2030 سازمان ملل انجام شده است که براساس تحقیقات صورت گرفته در کشورهای مختلف توصیه هایی را نسبت به مسائل مختلف از جمله آموزش در مدارس و آموزش در خصوص مسائل جنسی به منظور جلوگیری از خشونت، رفتارهای تبعیض آمیز و نامناسب با افراد دارای مشکل جنسی ارائه می دهد.

توصیه های این گزارش که مبتنی بر تحقیقات صورت گرفته است، موارد زیر را به منظور ایجاد محیط امن و ایمن و عاری از خشونت برای هر دانش آموزی(حتی کسانیکه مشکلات جنسی دارند) توصیه می کند:

  • نظارت سیستماتیک بر روی خشونت در محیط آموزشی
  • خط مشی ها و سیاستگذاری های جامع در سطوح ملی آموزش و سطوح آموزش در مدارس به منظور ایجاد محیطی امن برای آموزش
  • لحاظ کردن مواد آموزشی در برنامه های درسی در خصوص مسائل جنسی و همچنین مشکلات جنسیتی(لازم به ذکر است که محققان اشاره می کنند که اگر در سطوحی از مدارس یا به هر دلیلی امکان آموزش برخی مسائل جنسی نیست، سعی شود به حداقل آموزش درخصوص تفاوت های جنسیتی بسنده شود- بویژه در سطوح پایین تر آموزشی)
  • حمایت از معلمان و کارکنان مدارس و محیط آموزشی به جهت اجرای برنامه های ضد خشونت در مدارس و محیط های آموزشی
  • ایجاد محیط آموزشی/مدارسی امن، بدون تبعیض و حامی برای دانش آموزان
  • مشارکت با جامعه و برگزاری کارزارهای(campaign) های اطلاع رسانی در خارج از محیط آموزشی و به مردم جامعه در این خصوص

در پایان این توضیح باید داده شود که لینک مقاله فوق تنها یکی از گزارش هایی است که یونسکو براساس تحقیقات در این خصوص منتشر کرده است و توصیه هایی را در چارچوب برنامه توسعه پایدار خود در حوزه آموزش ارائه داده است. ضمن اینکه این توصیه ها اساسا برای هر جامعه یا کشوری از جمله ایران مفید است و مشخصا هر شهروندی مایل به داشتن محیط امن آموزشی برای فرزندان خود است. البته نحوه اجرا و تدوین برنامه های آموزشی در این خصوص جای بحث دارد که مقامات دولتی و متصدیان امر آموزش در ایران باید به آن پرداخته و برنامه های آموزشی مناسبی و متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما تدوین کنند. لازم به ذکر است که ما باید به آموزه های دینی و اخلاقی خود پایبند باشیم و همانطور که محققان یونسکو می گویند، بخشی از این آموزش ها در خارج محیط های آموزشی روی می دهد و محیط خانواده و جامعه نیز نقش بسزایی در شکل دهی رفتار کودکان و نوجوانان دارد.

در کنار توضیحات و سند فوق، تماشای این فیلم که مربوط به آموزش مسائل جنسی برای کودکان در کشورهای غربی است، نیز توصیه می شود(خواهشمند است نسبت به این فیلم و مطالب فوق خارج از تعصبات و جهت گیری های سیاسی قضاوت و نظردهی کنید). ضمنا نویسنده این مقاله تنها به عنوان یک نویسنده ایرانی و مسلمان و بدون هیچ جهت گیری سیاسی نسبت به تهیه این مقاله و انتشار این فیلم اقدام کرده است.

 

 

 

سایت چگانه

اوقات شرعی

امروز : جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳
۲۰ جمادى الاول ۱۴۴۶